Farmer's house with modern makeover - South Downs National Park

Facts

Country: United Kingdom
Type: Agricultural Private
Year: 2018
Architect: AR Design
Category: Facade
Product: Patina Original P 050

An elegant extension blends seamlessly with its surroundings thanks to Patina. BBA certified Patina cladding complements the design aesthetics of The Farmer’s House, a project that was a finalist for the George Clarke Medal

Report

Cembrit Patina gives rural farmer’s house a modern makeover

When the residents of a rural Farmer’s House set in the South Downs National Park were looking to achieve an elegant extension to provide further space for their growing family, they opted for Cembrit Patina BBA certified cladding to complement the building’s existing heritage.

Throughout the years, the Farmer’s House has been subject to several alterations and extensions, and as a result, lacked a unified finish. Award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, AR Design Studio, was approached to create an extension to accommodate family visits, whilst allowing the house to seamlessly blend with the surrounding features and grounds. The proposal consisted of a modern annexe to ensure sufficient space for their children and grandchildren and provide a link to tie the old and new structures together in an elegant form.

The architect decided to specify a wide variety of natural and man-made materials to complement the traditional geometry of the building. A Welsh slate finish to the building was desirable to both the client and architect, but a more affordable alternative was sought, and after reviewing samples, Cembrit’s Patina cladding provided the perfect match. BlueFish Construction was the main contractor on the project and installed the fibre cement cladding.

The extension includes an open plan kitchen, living, and dining area, a utility room and two further bedrooms which is surrounded by a covered alfresco dining area. The fibre cement cladding provides the dining area with a clean finish and adequate privacy for relaxing. The internal finishes create a minimalistic feel with cool grey tones, consistent with Cembrit’s Patina cladding for a harmonious design. The interior has been designed to appreciate natural light with strategically installed skylights to achieve a light and contemporary living space that shows off the building’s features. The combination of timber and fibre cement cladding results in an architectural, rural yet contemporary house with extensive views over the surrounding South Downs. The Farmer’s House project was a finalist for the George Clarke Medal.